Poetsadvies

Verzorging kunstgebit en mond

Belangrijk om te weten: veel ziektes ontstaan in de mond. Uw prothese is erg gevoelig voor aanslag van eten en bacteriƫn. Daarom is het raadzaam deze zo goed mogelijk schoon te houden om eventueel hier uit voortvloeiende ziektes te voorkomen.

 1. Maak twee tot drie keer dag het kunstgebit met een prothese-tandenborstel en zachte zeep. Niet met tandpasta, dit is namelijk een schuurmiddel, hierdoor verliest uw kunstgebit zijn mooie glans. Er komen ook kleine krasjes op de prothese en hierdoor blijft tandsteen en ander vuil sneller aanhangen.
 2. Draag het kunstgebit gedurende de nacht niet, zodat de mond de rust krijgt om te herstellen.
 3. Berg het kunstgebit nat op in het bakje of leg hem in water met een beetje azijn.
 4. Poets zachtjes het tandvlees en de tong in de mond, zodat de mond goed schoon blijft.
 5. Houdt het gebittenbakje schoon.
 6. Kom 1 keer per jaar langs voor gratis controle (A.P.K.)

Verzorging van implantaten

U heeft implantaten in uw mond die net als eigen tanden en kiezen elke dag gepoetst moeten worden. Bij onzorgvuldig poetsen kunnen er rondom het implantaat tandvleesontstekingen ontstaan. Langdurige tandvleesontsteking kan leiden tot botverlies rondom het implantaat en daarmee wordt het implantaat afgestoten.

Wij adviseren om een weinig schurende tandpasta te gebruiken bij het poetsen van implantaten. Ons advies is om te poetsen met Elmex of Zendium.

Drukknoppen

 1. Poets dagelijks elke drukknop apart met een kleine zachte handtandenborstel (bijvoorbeeld een kindertandenborstel of een elektrische tandenborstel).
 2. Zet de (hand)tandenborstel haaks op de drukknop, wiebel 5 seconden door te tellen van 21 t/m 25. Druk niet te hard en zorg ervoor dat u de overgang van tandvlees naar drukknop goed schoonmaakt aan alle kanten van de drukknop. Het kan handig zijn de mond niet te ver open te doen en de lip wat naar voren te trekken.
 3. Poets ook het tandvlees van de kaakwallen in boven en/of onderkaak.
 4. Spuug de tandpasta uit en spoel niet na met water.

Steg

 1. Poets de steg met een kleine tandenborstel (bijvoorbeeld een kindertandenborstel of een elektrische tandenborstel).
 2. Zet de tandenborstel haaks op de steg. Wiebel 5 seconden door te tellen van 21 t/m 25 en schuif door naar een volgend stukje steg. Druk niet te hard. Zorg ervoor dat u de overgang van tandvlees naar implantaat goed schoonmaakt. Poets de binnenkant, buitenkant en zijkant. Het kan handig zijn de mond niet te ver open te doen en de lip wat naar voren te trekken.
 3. Poets ook het tandvlees van de kaakwallen in boven en/of onderkaak.
 4. Spuug de tandpasta uit, maar spoel niet na met water.
 5. Na het poetsen reinigt u onder het hekje door met een rager of veter. Beweeg van buiten naar binnen tegen het tandvlees en implantaat aan, 5 seconden per plek.